Mit jelent a SEER, SCOP értékek a klímáknál feltüntetve?

2013 év eleje óta ez a két szabvány van jelen az Európai Unióban, az EER és COP szabványokat váltották velük le. A SEER másnéven a szezonális energiahatékonysági tényező: ez a teljes hűtési szezonra vonatkozó érték. Az értéket úgy kapjuk, hogy az éves hűtési igényt osztjuk az éves, hűtésre vonatkozó áramfogyasztással.

A SCOP a szezonális teljesítmény együttható. Fűtési szezonra vonatkozó érték, amit az éves fűtési igény és az éves, fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapunk meg.

Magyarul mindkét érték esetén minél magasabb ez a szám, annál energiatakarékosabb az adott klíma készülék.

Mit jelent az, ha például az érték SCOP: 4.1 / Fűtés /

Ez azt jelenti, ha a klíma 1 KW-ot fogyaszt, akkor 4.1 KW teljesítményt tud leadni (bivalens hőfokon).
Nézzünk meg egy gyakorlati példát: a klíma már elérte a szoba hőmérsékletét (pl. 24 fokot), ezért csak a szinten tartás miatt alacsony fordulaton (teljesítményen) üzemel a kompresszor, és mondjuk a fogyasztása 300 watt. Ez azt jelenti, hogy óránként 300 W-ot fogyaszt, de közben 1230 Watt teljesítményt ad le hő formájában (több, mint 4x többet), és így melegíti a szoba levegőjét. Viszont, ha túllépte a beállított értéket (vagy kb. elérte), akkor a klíma le fog kapcsolni addig, míg nem megy kicsit lejjebb a hőmérséklet. Pl. az 1 órából lehet, hogy csak fél órát üzemel. Ez pedig így óránként csak 6 Forint. Kedvezményes tarifa nélkül (lásd lentebb). Ha kedvezményes tarifát veszünk igénybe (érdeklődjön az áramszolgáltatójánál), akkor olcsóbb, kb. 4 Forint óránként.

KLÍMÁBAN NE LEGYEN HIÁNY+36306400200

SZOLGÁLATBAN
Hét - Pén | 08:00 - 17:00
Szombat | 08:00 - 12:00
Vasárnap ZÁRVA
4031 Debrecen,
Balmazújvárosi út 10.
+36 30 640 0200
Farkas András
info@wtklima.hu
Válaszolunk, ahogy tudunk

WT Klíma - 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing