Mi az a H tarifa és mire kell odafigyelni?

Mi az a H tarifa?

Elsőre talán kevesen tudják, hogy a lakossági áramszolgáltatások között is széles választék van, és ha klímával szeretné fűteni az otthonát, mindenképp érdemes elgondolkozni egy olyan lehetőségen, amivel kedvezményes tarifával tudja működtetni a megújuló energiaforrásból kiépített rendszerét.

A “H” tarifa tehát egy kedvezményes díjszabás, melyről hőszivattyúkat és a megújuló energiaforrásokból épített fűtési rendszereket lehet üzemeltetni. Nem szabad összekeverni az éjszakai árammal. A “H” tarifát kifejezetten fűtést támogató tarifa, ezért csak október 15-től április 15-ig, azaz fűtési szezonban vehető igénybe, de a GEO tarifával szemben ez 24 órában a rendelkezésünkre áll.

Hogyan működik?

A klímának a COP értéke legalább 3-nak kell lennie.
A H tarifához egy külön mért felhasználói áramkör kell, tehát két villanyóra.
Fűtési szezonban (október 15. és április 15 között) vehető igénybe, fűtési szezonon kívül „A1” árszabással kerül elszámolásra. Természetesen a fűtési időszakon kívül is lehet kérni a mérőóra bekötését. Napszaktól független, egész napos vételezés.

A készüléket külön mért, nem leválasztható áramkörre kell csatlakoztatni. A mérőberendezés kéttarifás kialakítású kell hogy legyen azért, hogy a fűtési szezonban használt H tarifa és az A1 külön regiszterben tudja tárolni a vételezett villamos energiát. Amennyiben éjszakai áramra is igényt tartasz, akkor három tarifának kell felszerelni a külön mérőberendezését.

Hogyan tudom igényelni?

Az igényléshez fel kell venni az áramszolgáltatóval a kapcsolatot, majd az igényléshez különböző dokumentukat kell benyújtani. Ezek a dokumentumok az áramszolgáltatónként eltérő lehet, de szükség lesz (1) a villamos-energia rendszerhasználói igénybejelentésére, (2) a villamosenergia-vásárlás egyetemes szolgáltatói igénybejelentésére,(3) a villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés betétlapjára a „H” árszabás igényléséhez és a csatlakoztatandó műszaki berendezések adatlapjára.

Ezek közül a klíma műszaki adatlapjáról szóló betétlapját a szerelőink töltik ki a klíma telepítése után, a belső villamos hálózat kialakításáról szóló dokumentumot pedig a regisztrált (!) villanyszerelő.

Ahogy már olvashattad, a H tarifához egy külön mért felhasználói áramkör kell, tehát egy új mérőórát kell kialakítani. Az új mérőóra egyébként ingyenes, de csak regisztrált szerelővel szabad kialakíttatni. A szerelőnek tehát ki kell alakítania az új mérőóra helyét, illetve a régi mérőórát szükség esetén szabványosítania kell.

Amennyiben több klímát is szeretne telepíttetni, lehet érdemes a hálózatot bővíteni.

Mennyi lesz a H tarifa díja?

A normál A1 tarifához képest, aminek az ára 37Ft/kW a “H” tarifának a legalacsonyabb díja 23-24Ft/kW. Ezzel a díjszabással az egyébként is költséghatékony klímás fűtésünket 35%-al kedvezőbb áron üzemeltethetjük.

KLÍMÁBAN NE LEGYEN HIÁNY+36306400200

SZOLGÁLATBAN
Hét - Pén | 08:00 - 17:00
Szombat | 08:00 - 12:00
Vasárnap ZÁRVA
4031 Debrecen,
Balmazújvárosi út 10.
+36 30 640 0200
Farkas András
info@wtklima.hu
Válaszolunk, ahogy tudunk

WT Klíma - 2023 © Minden jog fenntartva - made by DESUZA marketing